29 december 2011

Mongomatic

Walker KearneyMongomatic i Sandsjöbacka

27 december 2011

GoD BabYLoN

23 december 2011

Jakten på drömbilden

För några veckor sedan var jag på ett mycket intressant och givande föredrag med den duktiga skid- och äventyrsfotografen Fredrik Schenholm. Temat för kvällen var "jakten på drömbilden" och utifrån det så berättade Fredrik på ett väldigt informativt och intressant sätt hur han åkt världen runt för att få till sin tillfälliga drömbild. Som han senare under kvällen kom fram till, så handlar det inte om en bild som skall definiera något slutmål i ens syssla. För inom fotografin så är det lite på samma sätt som för de som är bevandrade inom klättringen. När man väl fått gjort sitt långtstående projekt så njuter man av det under en väldigt kort stund, sedan ändras snabbt fokus och man tittar vidare mot nästa mål, om man inte heter Richard Simpson vill säga. Så jakten på drömbilden är en ständigt återkommande histora, vilket ju någonstans är tur. Annars hade progressionen helt stannat av. Åtminstone inom det område man för tillfället huserar. Så jakten mot sin nästa delmålsbild är en bättre omskrivning som även Fredrik under kvällen långsamt justerade det till.
Fredriks bild är för tillfället att fånga en skidåkare susandes ner för en sluttning medans en vulkan har utbrott i bakgrunden. Detta har fört honom runt om i världen på jakt efter aktiva vulkaner där skidmöjligheter finnes. Nu i skrivande stund sitter han för fullt och följer snödjupet och aktiviteten på Etna för att förhoppningsvis packa sin utrustning och få med sig en skidåkare ner dit.
Själv har jag för tillfället ingen bild som jag jobbar speciellt hårt för att få tagen. Mer filmplaner och olika sekvenser till den som florerar i mitt huvud. Har dock fortfarande min Tobleronebild som jag väntar på. Denna vinter tänkte jag att jag skulle lura med mig några stackars själar ut dit ifall snön ligger fint på träden någon krispig dag. Jesper anmälde sig ju frivilligt förra vintern, så behövs bara en till. Så nu börjar det kanske bli dags att åka dit själv och reka vinklar och se hur omgivningarna ser ut för att vara redo när väl snön kommer, vem vet hur länge den ligger denna vinter.
En drömbild som jag däremot väntade i två år på är den nedan, ifrån raffen ute i Torslanda. Såg för 4-5 år sedan en liknande bild och bestämde mig då att jag ville göra min egen tolkning av den. Åkte därför ut till det enda stället runt staden som erbjöd denna sorts miljö och rekade eventuella platser att få till en bra komposition. Fastnade för platsen nedan, fast i ett lite annorlunda utsnitt. Det ligger en liten sjö framför som jag tänkte skulle göra sig bra med reflektioner. Dessa planer övergav jag under kvällen som jag sedan var där, då de tjocka vassen störde speglingen för mycket. Problemet jag hade med denna bild var att jag ville ha fullmåne på ett visst ställe i förhållande till raffen. Månen var uppe den natten jag var där och rekade och utifrån dess läge kollade jag sedan hur den stod i förhållande till de stora skorstenarna i Kvarnbyn i Mölndal. Ett ställe som jag ser varje dag och kunde ha som riktmärke framöver.
Det första jag gjorde var att genom hemsidor försöka förstå mig på hur månen rörde sig och genom detta räkna ut när den skulle kunna vara där jag ville ha den. Detta gav jag genast upp och började istället, varje gång det närmade sig fullmåne, kolla hur den stod i förhållande till skorstenarna. Månad efter månad rullade förbi. De få gånger som den stod i hyfsat rätt läge rätt tid på dygnet så skulle molnen dit och störa. Närmare två år hade gått när jag en dag kommer körandes hemåt och inser att månen är någon dag ifrån att bli full och att den står på exakt rätt ställe på himlen. Kollar vädret för nästkommande dag. Strålande sol och inga moln så långt ögat kan nå. Kollar när månen kommer upp och åker nästkommande dag ut till platsen jag rekat två år tidigare. Slänger upp stativet och riggar kameran med gott om marginal till månens uppgång. Visar sig bli en kall och lång väntan. Denna dag skulle ju såklart infinna sig när vargavintern slått till som värst mot Göteborg. Där stod jag ute bland raffen, hoppandes, skuttandes och viftandes i 25 minusgrader, väntandes på en måne som jag inte exakt visste vart den skulle gå upp. Detta var min största fasa. Att jag två år tidigare inte varit tillräckligt noggrann utan att månen, när den väl steg upp, skulle vara på helt fel ställe. Plötsligt stiger en knallorange platta upp över raffens cisterner och den visar sig vara på exakt rätt ställe. Bara att vänta ytterligare en 30-45 minuter tills den står alldeles ovan raffen. Till slut satt den. Bilden jag väntat på i två år var äntligen fångad på mitt minneskort. Väl hemma var jag redan fokuserad på nästa bild. Visst det var spännande att se den i datorn och göra de små justeringar som alltid behövs göras innan den färdiga bilden kan träda fram. Men nu hade jag ju den. Dags att sticka vidare mot nästa mål.



22 december 2011

Lunch

Lunchdags i skogarna. Vi vanliga människor äter all möjlig föda såsom baguette, ost, crèpes etc. Hanne däremot slukar allt det som omgärdar vår kost. Mmmm plast är nämligen hennes delikatess.

20 december 2011

Tranche de Larde

Lova på Tranche de Larde i Franchard Cuisinière, Fontainebleau.

18 december 2011

Supermongo

Niklas Forsberg på Supermongo

16 december 2011

Hybrid

En bild från svunna tider när hoppet om uteklättring fortfarande levde åtminstone några dagar i veckan. Nu får man vara glad om det blir en gång varannan vecka istället. Är det inte vädret, så är det ljuset eller nu även ett havererande åbäke till bil som sätter stop.

Här nedan är i varje fall Stella mitt i kruxet på en av Segloras finaste, Hybris. För de som kan använda det, så kan det vara ett av Göteborgsområdets coolaste grepp som definerar kruxet. Själv så får jag kycklingvinga både en, två och tre moves istället. Efter första gången jag var på och kände på denna fina led så satt jag, som så ofta, nersjunken i Fabbens soffor och diskuterade med Herr Gross den sjukt hårda kruxbiten på leden i fråga. Då nämner han, som den mest självklara saken i världen, att man skall använda gereppet som en mix mellan jam och kil. Trä in tre fingrar uppifrån i sloten och njut sedan av ett perfekt lås som du kan dra vidare till krymparen utan större problem med. Glad i hågen återvänder jag någon vecka senare med hoppet om att åtminstone kunna göra kruxet denna gången. Visade sig att mina fingrar inte alls ville fastna på detta sätt, utan jag får glatt köra vidare med gaston-beta.

Greppet i fråga ser ni på bilden nedan. Stellas vänsterhand sitter som limmad i detta underbara grepp. Önskar jag själv kunde använda det på samma sätt. Om inte för att göra kruxet lättare, så åtminstone för att få använda en grepposition som jag aldrig någonsin tänkt tanken på att utföra tidigare.

Stella Plantin dansar här lätt förbi kruxet på Hybrid 7c i Seglora

13 december 2011

Duroxmanie

Lova på Duroxmanie i Cuvier Rempart, Fonatinebleau

11 december 2011

Vad händer?

Vad är det som fått Hanne och Stella att se ut som de precis sett någon klättra slabb med röva först?
Och Lova, du behöver inte känna dig vissen för att du inte får vara med på bild. Du kommer i all din prakt i nästa post ;-)

09 december 2011

Graviton

Jonas kämpade sig i våras upp för denna pärla bland alla pärlor nere i Font. Blev då herrens första 7A någonsin. Nu på hösten hade Lova den som sitt projekt. Även hon va på och gnagde på den redan i våras, men fick den gången se sig besegrad. Nu gick det bättre och efter viss betajustering, efter att först ha försökt klättra med röva först, lyckades även hon ta sig upp för Graviton.

06 december 2011

SmIleY

05 december 2011

De Fil en Aiguille

Hanne Riise på De Fil en Aiguille i Franchard Cuisinière, Fontainebleau, Frankrike.

03 december 2011

Inspirationsfilm

Nu är det bestämt. Nästa sommar åker vi till Rocklands i Sydafrika. Har varit ett drömmål länge nog nu. Filmen bjuder på en liten dos eskapism idag när regnet kommer uppifrån, nedifrån och från sidan. Verkar som brunosarna varit där x antal ggr, kanske har de tips på boende osv? Så luta dig tillbaka med morgonkaffet eller med kvällsvinet och inse att du ska med.


Tomorrow I Will Be Gone from Outcrop Films on Vimeo.

02 december 2011

Ailefroide

Dag två på mutresan åkte vi till Ailfroide. För några år sedan pratade jag med Ola på Highsport efter att han varit där. Långa granitturer på upp till 500 meter och en dal med stora granitblock och Ecrin massivet som backdrop lät väldigt intressant, så det var kul att äntligen få se stället. Vi hade ingen förare eller crashpads så vi åkte lite planlöst omkring och klättrade på det vi hittade. Väldigt fin granit. Kompakt med grym friktion utan att vara som Val di Mello mot huden. Vill definitivt tillbaka med paddor och förare.

Petter på Surprise du Chef, sektor Surprise, Ailefroide.

Mutkolvsresa

När vi fick erbjudande om att åka ned till Annecy i Frankrike för att kolla på nästa vinters produkter från Arc´teryx var det inte tal om att tacka nej. Så vi lade på tre dagar till för att få till lite skidåkning runt Serre Chevalier. Nu är det ju så att snön lyser med sin frånvaro, det är först från 2000m och uppåt snön har lagt sig. Det blev helt enkelt klättring på schemat istället. Vi bodde hos Stefan och Pia som driver
Mountaintime i en liten by utanför Briancon. Vi följde Stefans råd och åkte till en mindre klippa i en dal som heter Vallé de Clarée. Perfekt väder, snygga omgivningar och bra leder. Kommer tyvärr inte ihåg vad klippan heter. 300 soldagar per år är skäl nog för att börja fundera på att emigrera utomsocknes.

Mountaintime
Petter på en knixig led i Vallé de Clarée.

01 december 2011