28 december 2013

Chippad till tusen

Stella på en galet chippad 7c i Cuenca som jag inte hittar namnet på i föraren.
(Om det är någon som vet varför blogger helt plötsligt gör så det blir ett gigantiskt rödstick i bilderna så får ni gärna hojta till.)

20 december 2013

Grotte de galetas

Hannes Puman går Mauvais Noël 7c i Grotte de Galetas på halvblick. Första halvan kände han på när det var uppvärmning på en annan led, sen krigades denna fina led hela vägen till tops.

15 december 2013

Pärssons dyno

Smulan skuttar för sitt liv för att nå kanten på Pärssons dyno i Kjuge

14 december 2013

Long time no see

Länge sedan det hände något här på bloggen och samtidigt länge sedan jag träffade Smulan som i somras tog sin väska och flyttade till Stockholm. Nu är han tillbaka i stan på besök och det firar vi genom att försöka väcka denna, för tillfället, sporadiskt uppdaterade blogg till liv igen.

Smulan på en mossig slabb i Kjuge

07 november 2013

Restonica

Restonica är en dal som ligger mitt på Korsika. För 13 år sedan härjade en skogsbrand i dalen och satte djupa spår. Området blev av med mycket av sina fina träd och tursimen dalade neråt de följande åren. Nu när vi var där verkar det som att dalen har repat sig på båda fronter. Dalen var frodig och fin, även om man fortfarande såg ganska tydliga spår av branden, och bilarna susade upp och ner för de smala vägarna i dalen och skapade många roliga möten där folk fick backa långa sträckor på snirkliga och branta vägar för att hitta fickor att passera varandra på. Stella berättade att när hon var där för 10 år sedan så såg de bilar som kört av vägen och låg nere i botten av ravinen, en skräcktanke som slog mig flertalet gånger när vi körde upp med bussen på vägarna.

Le Brahmane à rebours 6A i Restonica på Korsika

04 november 2013

Nää, det växer ingen svamp i Sverige.


Fina alvliknande svampar i Puiselet Le Paradis, ett av mina absoluta favoritställen i Fontan.

Ett problem som har varit med på min lista i mååånga år är À l´Impossible, Nul n´est Tenu. När jag skavde på det nu under denna resan stod det en äldre herre bakom och betraktade mig noga. Jag kände igen honom som en gammal bleusard men kommer tyvärr inte ihåg vad han heter. Han kom naturligtvis fram och visade alla olika beta på problemet och efter det blev det en rundvisning i Roche aux Sabots mest konstiga ställen. 8a och 8a+ traverser hit å dit och diverse "approved beta" på andra problem. Vi hade det ganska trevligt gubben å jag så när jag skulle tillbaka till bilen slog han, hans dotter och hans barnbarn följe till parkeringen. Min skolfranska sedan gymnasietiden gör ingen fransman glad men vi kunde konversera om än på en fyraårings nivå. När han frågade om vi hade champinjoner växandes i Sverige så svarade jag såklart nej. För det har vi ju inte i vilt tillstånd så vitt jag vet. Han tyckte det lät väldigt märkligt men godtog faktan eftersom jag verkade så övertygande. När jag kom hem till giten började jag fundera på konversationen vi haft och googlade lite. Det visade sig att svamp heter champignons på franska. Då undrar jag ju såklart vad champinjon egentligen heter på franska? Märkligt...

02 november 2013

Blandade småsprätt


Jag vet inte riktigt om den här bilden återspeglar Jonas nya smeknamn;). Men det frenetiska skuttandet gav nästan resultat. BH på Entorse igen.

31 oktober 2013

Belle homme


Jag har kommit att bli bundis med Marie (damen som har en gite i Larchant). Jag blev godkänd efter att hennes Yorkshireterrier accepterade mig och t o m gillar mig. Mycket ovanligt enligt Marie så nu är det kindpussar för hela slanten. Hon förklarade också att granntanten spanat in Jonas och utropat "Belle homme, belle homme!". Så det naturliga blir ju såklart att Jonas nya smeknamn är Belle homme. Här hoppar BH på Entorse, man riktigt ser ju att det är en vacker pojke man har att göra med.

08 oktober 2013

Ny nivå av chipping

I Annot märkte vi ganska snabbt att det var en skumm ränna på toppen av många block. Först reflekterade vi inte så mycket över det utan tyckte bara att den var en skön slutjugg. Ju mer vi klättrade bland blocken insåg vi dock att det måste ha varit någon som gått loss och karvat ur rännan i den mjuka sandstenen. Uppenbarligen har folk förr i tiden hängt runt bland blocken av helt andra orsaker än vad vi gör i dessa dagar. De använde dem istället som skydd. På många områden finns murar, dörrar och andra tecken kvar i stor utsträckning. Dessa karvade rännor fungerade troligtvis som vattenavledare för boningarna som fanns i anslutning till de större blocken.


02 oktober 2013

Olo 8a

Att slutföra projekt är en konstart som många eftersträvar men få behärskar. Herr Sennelöv har till och från under ca. tre års tid projekterat ett problem i Lexby. P g a problemets natur har det enligt utsago varit svårt att få någon kontinuitet i projekterandet. Detta för att allt vatten i Göteborg tar en omväg via detta problem när det regnat, och det regnar ju en del i Göteborg...det vet ju alla. Herr Sennelöv är en sann projektledare minsann för härom dagen satte han upp Olo som fick graden 8a. Vattenslipad bomberklippa med en sloper lika ikonisk som de på Hypothese i Bas Cuvier borgar för ett riktigt klassikerproblem...om det inte regnat på ett tag vill säga. Problemet har redan sett en repetition av unge herr Tumle. Vad Olo betyder förtäljer inte historien och tolkas nog som man vill. Jag tolkar det som Oeufs Lait Oranges.



12 september 2013

Grit de luxe

Stella på den fina vattenslipade Grit de luxe 7A+ i Magic wood, Schweiz

09 september 2013

Korsika

Då vi kom till ön mitt i stekande sommarsol så var det tidig uppgång som gällde. Både för att det skulle bli någorlunda vettigt ljus att fota i, men framförallt för att det var omöjligt att klättra efter 09:00. Solen stekte och graniten svettades. Sen att det var rejält grovkornigt gjorde det än värre. Efter att ha klängt i någon timme på kvällen innan så var Stellas hud såpass förstörd att hon hade svårt att motivera sig nästa morgon. Inte för att huden var tunn, utan för att den gjorde ont. Har varit med om detta en gång tidigare. Det var en sommar i Targasonne. Det var som att nerverna i fingertopparna var superkänsliga och det gick knappt att nudda stenen för att det gjorde så ont.

Stella på den läckra formationen "Le fond de la quille" 5 i Capineru

04 september 2013

Verdon

Efter ungefär en månad på rullande däck så mötte vi upp med familjen Kero, Nicki, Hannes och Katrin i Briancon där Hannes och Katrin skulle tävla i världscupen. Imponerande att se Hannes ta sig till semifinal. Direkt när han ramlat, knutit loss sig och kommit ner till oss i publiken så frågar han om vi skulle dra och bouldra i Ailefroide, pojken ville klättra hela tiden.
Nedan en bild ifrån Verdon dit vi åkte efter Briancon. Timo hade lite skola med Hannes i multipitchklättring och 2 minuter efter denna bilden togs så öppnar sig himlen och slänger ur sig hagel stora som puttekulor. Vi uppe på toppen hann ta skydd bakom buskar och utstickande kanter, men stackars Timo fick snällt klättra upp på en allt blötare slabb där han hade problem att ens kika uppåt mot nästa grepp för allt hagel.


27 augusti 2013

Morning glory


I lördags gick jag upp kl. 02:50 för att hinna fota Henrik Sennelöv på sin kreation "My pussy tastes like Pepsi Cola" i soluppgången. Kort fönster för bra ljus vid soluppgång (ca. 20 min.) gjorde att vi ville vara ute i god tid. Det blev en trevlig morgon med mycket mygg, foton och morgonfika. Här är iallafall förstabestigaren på sitt problem vid femtiden på morgonen.

25 augusti 2013

Hassan Chop

Armbågen spökar fortfarande och har därför lett mig tillbaka till tradklättringen sen vi kom tillbaka från söder. Som tur är har jag lyckats få med mig lite folk ut. Trots ganska liten erfarenhet av att placera egna prylar så imponerar både Bill och Bull. Skarpt replag som tar sig upp för lederna. Sedan om det är under belägring eller i god fri stil lämnas än så länge osagt. Roligt är det i varje fall att se och skoj är det när vi försökt fota en gammal traditionell skola inom Gärdsås/Utby/Fjällbo-klättringen. Mer bilder och historier kommer inom kort från det. Nedan kör i varje fall Stella på det fina hörnet Hassan Chop som blev en bra uppvärmning för den kommande skolan.

Stella på Hassan Chop 7+, Skälefjäll

21 augusti 2013

Titt tut

Vi mjukstartar lite så här efter sommarlov och semester med att kika fram runt hörnet lite försynt med en första bild ifrån hemtrakterna. En sommar i Europa har resulterat i en hel del besök på både nya och gamla klippor och med det även massvis med nya bilder. Favoriten rent fotomässigt var tveklöst Korsika där vi tvingade upp oss själva vid soluppgången för att kunna klättra och fota lite innan solen steg för högt och stekte för hårt.

Stella kikar fram runt den fina areten för att se om bulten kan klippas på Supernova 7a i Fjällbo.

09 augusti 2013

Vista del Mar


Martin på Hönöklassikern Vista del Mar. Jag håller på med ett litet fotoprojekt på Hönö som förhoppningsvis kommer knytas ihop relativt snart, där just Vista del Mar ingår. Dock kommer det vara en mer photogenique person på de bilderna;)

03 augusti 2013

Kriget mellan Hönö och Öckerö


Förstabestigaren på sin kreation Grantjuven. Namnet kommer från traditionen att spara och gömma sina julgranar för kommande påskbrasor. På öarna smög man över till motståndarön för att stjäla granar för att på så sätt få den största påskbrasan. Detta ledde sedermera till hangemäng och polisärenden i rena rama vilda västern stil. Calle Sellman problemkreatör och Lars Carlbrand namnkreatör.

01 augusti 2013

Take off!


Calle Sellman lyfter på Superfettot.

30 juli 2013

Tillbaka i BC


Redigt trötta tillbaka i Base Camp i Quebrada Ishinca. Det är inte vin som färgat Martins goa läppar utan brist på saker att andas. Kaj spelar tuff i bakgrunden.

28 juli 2013

Tillbaka till ABC


Glada pöjkar och en najs backdrop.

26 juli 2013

Kashtorgny


Kaj, som efter resan till Peru fick namnet Kashtorgny, spanar ut över nejden i bohuslän.

24 juli 2013

Semesterlunk


Även Martin och jag har blivit smittade av semesterlunket. Bloggen uppdateras därför inte lika frekvent. Kaffepaus på Tjörn i söndags.

08 juli 2013

Lugnet efter stormen


När vi gick upp till ABC fick vi höra att dåligt väder var på väg in. Det gjorde att vi tog beslutet att skippa vilodagen vi hade tänkt ha dagen efter vi slagit upp ABC och fick slita lite extra på toppdagen. Tur var det för natten efter att vi varit uppe kom det dåliga vädret. Ingen förutom en spanjor och hans bergsguide gick upp på berget. Det blev tydligen en smått dramatisk bestigning för spanjoren trillade ned i en glaciärspricka och blev räddad av bergsguiden.

05 juli 2013

ABC


På väg ned mot ABC, om man tittar lite mer noggrant längs ryggen ser man holländarens och vårat tält. Svårt fin plats att tälta på.

29 juni 2013

Det går bara utför


Kaj på andra firningen på väg ned från Tocllaraju.

28 juni 2013

Uppvärmning

Jonathan värmer upp inför Livet är en fest med ett gött press på Direktsändning i Tolered

27 juni 2013

Uppåned

Holländare och amerikan på väg upp, vi på väg ned.

26 juni 2013

Fula areten

Hannes på Fula areten i tolered

25 juni 2013

Holländaren

Medans vi är på väg ned kommer holländaren släpandes på ytterligare ett offer, denna gången en amerikan, över den tacksamt placerade snöbron på Tocllaraju. Hade inte den funnits där hade man varit tvungen att göra ett Hollywoodhopp med yxorna i högsta hugg. Holländaren spenderade om jag inte missminner mig runt 3-4 månader i Cordillera Blanca och var både väl acklimatiserad och seg som tusan. Han hade ingen fast klätterpartner och raggade upp dem på Summitpost eller på Café Andino. De flesta han raggade upp tänkte nog att det här blir en "walk in the park" p g a holländarens utseende (gammal och sliten) men under hela hans vistelse i Cordillera Blanca tror jag inte han hittade någon som höll hans tempo.

24 juni 2013

Livet är en fest

Pyssel på den gött blöta urmantlingen på Livet är en fest i Tolered

23 juni 2013

Tyngst går först

Martin och Kaj lät den tyngsta testa ankaret först. På väg ned från toppen av Tocllaraju, Cordillera Blanca, Peru.

22 juni 2013

Lurad

Martin Gustafsson försöker i sin jakt på sin första sjua sig på Lurad 7a på Tjörnbroklippan en varm höstdag förra året. Det gick inte den gången, men bakfull och oinspirerad fick han istället satt den på Vindön tidigare denna våren.

21 juni 2013

Bestefar på toppen

Bestefar på toppen av Tocllaraju, Cordillera Blanca, Peru.

20 juni 2013

Vinterareten

Stella på den fina Vinterareten i Ulvås

18 juni 2013

Manjana

Pyssel på Manjana 7A i Almenäs

16 juni 2013

Mästare i hörnet

Svenska mästarinnan Matilda Söderlund försöker få till matchen på toppgreppet på tredje finalproblemet i SM-finalen 2013

14 juni 2013

SM-13

Cecilia Horak försöker sig på en statisk beta på ett av damernas problem under kvalet på svenska mästerskapen 2013 på Svenska mässan.

13 juni 2013

Sveriges första guld


Hannes lyckades i helgen med bedriften att klättra hem Sveriges första guld på internationell nivå. Trots att han gått upp en ålderklass så lyckades han vinna finalen i EYC i Edinburgh. Grymt jobbat Hannes och ett stort grattis. Ovan kämpar pöjken på urtoppningen av Livet är en fest som han snabbt drog av under ett besök i Göteborg i våras.

05 juni 2013

Dynamo

Med värmen så blir det lättare att locka med sig folk ut till klipporna. Blocket besöks även de emellanåt, men övervägande blir det rep nu. Att 15 personer skulle styra kosan mot Seglora i januari skulle inte vara så troligt.
Rabiesväggen är en skön vägg som alltid bjuder på bra klättring. Torkar snabbt och det går att få lagom temperatur under större delen av året då solen försvinner halvvägs in på dagen. Blivit en del besök dit det senaste. Perfekt klippa att köra lite snabbt på. Nedan är Stella på väg upp till kruxklippet på Dynamo. Ett intressant och spännande klipp ifall man skulle vara här på besök och har graden som sitt max.


03 juni 2013

Zorbey Aktuyun klättrar här Dulce duro 8a+ på sektor “La Cueva” i Piedra Parada, Argentina

Espresso lessons


Kaj trying to act normal, Bohuslän.

29 maj 2013

Mixed emotions


Två av tre sletna musketörer på Tocllaraju. Martin blev mest irriterad över att Kaj och jag dansade omkring på toppen och förde liv;) Tyst sa ja te daj! Så blir det av höjden ibland, huvudvärk å allt.

28 maj 2013

Halva vägen


Halva vägen avklarad, andra halvan kvar. Kaj sträcker lite extra på sig på toppen av Tocllaraju, Peru.

27 maj 2013

Toppkänsla


Nu börjar det likna något, Kaj på väg mot toppen på Tocllaraju 6032m som är den lilla piggen längst ut på ryggen.

24 maj 2013

Den stående stenen

Denna sten som står vid mynningen till kanjonen har fått ge namn åt området Piedra Parada. Det gick en del leder på stenen, bland annat en, sas det i varje fall, klassisk 7 repors 6b. Var aldrig borta vid stenen då den låg lite bortanför de andra sektorerna, men stenkvalitén sas vara riktigt ranglig där. Överlag var det riktigt kasst och greppen rök av hela tiden. Tror nog att det är det sämsta stället jag varit på när det gäller just stenkvalité. Dock fanns det vissa sektorer som var lite kompaktare där stenen faktiskt hade ganska bra karaktär. Fanns ett ställe där det var lite rödaktig sandstenskaraktär på den, skarpa kanter, men ändå mjukheten från lite ljusare karaktär. Tyvärr gick det bara några få leder där. Var lite Petzl tanke. De hade bultat upp 25 sektorer, men många av dem var väldigt små. De större fylldes snabbt och för att hitta något som inte var helt tjockt så fick man traska inåt dalen. Sektorerna som låg längst in höll också relativt hög kvalitet. Trots att det var 40 minuters promenad så var det dock knökfullt med folk där med, med 1600 pers och 300 leder så kan man inte räkna med något annat.


22 maj 2013

Piedra Parada

Måste ju störa chefens flöde av underbara Perubilder och starta lite av en bild/resbattle nu (även ifall jag kommer vara chanslös med bilderna, svårt att slå dessa läckra alpinbilder). Tänkte framöver slänga upp lite bilder ifrån en resa som jag gjorde till Argentina i höstas. En annorlunda resa för mig där allt var betalt och jag på vägen hem fick bo på femstjärnigt hotell i Buenos Aires. Anledningen till detta var att jag vann en fototävling som Outside och C2 anordnade i samband med Petzls 10-års jubileum med Petzl roctrip. Denna gången gick arrangemanget av stapeln i Patagonien och det var ett helt äventyr att bara ta sig ut till platsen. Detta är dock något som Petzl har i åtanke och vill att det ska vara så. Festivalen i sig är bara halva äventyret, resan dit ska vara den andra halvan.

Samuli Holmanen, vinnaren i den finska fototävlingen, står här och kikar efter några bra leder att köra på. Petzl hade tryckt upp en helt ny förare över området enkom för denna festival och den får verkligen högsta betyg. Mycket kringinformation och bra kartor och förklaringar till området.

Vätskekontroll


Nu är det inte så långt kvar till toppen men dock den jobbigaste biten. Här har vi precis gått över en dubious snöbrygga över en mäktigt djup och stor spricka, snart ska vi korsa en till för att komma till den sista branta biten.