04 november 2013

Nää, det växer ingen svamp i Sverige.


Fina alvliknande svampar i Puiselet Le Paradis, ett av mina absoluta favoritställen i Fontan.

Ett problem som har varit med på min lista i mååånga år är À l´Impossible, Nul n´est Tenu. När jag skavde på det nu under denna resan stod det en äldre herre bakom och betraktade mig noga. Jag kände igen honom som en gammal bleusard men kommer tyvärr inte ihåg vad han heter. Han kom naturligtvis fram och visade alla olika beta på problemet och efter det blev det en rundvisning i Roche aux Sabots mest konstiga ställen. 8a och 8a+ traverser hit å dit och diverse "approved beta" på andra problem. Vi hade det ganska trevligt gubben å jag så när jag skulle tillbaka till bilen slog han, hans dotter och hans barnbarn följe till parkeringen. Min skolfranska sedan gymnasietiden gör ingen fransman glad men vi kunde konversera om än på en fyraårings nivå. När han frågade om vi hade champinjoner växandes i Sverige så svarade jag såklart nej. För det har vi ju inte i vilt tillstånd så vitt jag vet. Han tyckte det lät väldigt märkligt men godtog faktan eftersom jag verkade så övertygande. När jag kom hem till giten började jag fundera på konversationen vi haft och googlade lite. Det visade sig att svamp heter champignons på franska. Då undrar jag ju såklart vad champinjon egentligen heter på franska? Märkligt...

2 kommentarer:

Rickard sa...

Finns massa champinjoner i Sverige. Blod-, gift-, knöl-, kungs-, skogs-, snöbolls-, strandängs-, vit kungs-, väg- och ängschampinjon.

/Rickard

Patrik Svensson sa...

Najs, man lär sig ngt nytt varje dag:) När du nu säger det kan jag nog påminna mig om champinjonliknande svampar i ängsmiljöer. Vet Richard om de plockas och säljs i Sverige?
/Padde