20 maj 2014

Fjällsport Open

Länge har vi på Fjällsport tänkt på att anordna en bouldertävling utomhus. Mer som en social tillställning än en tävling egentligen, men det blir en jättefin kombo av de två. Tidsbrist, brist på bra ställen (accessmässigt) och andra trösklar har varit bromsklossar. Upprinnelsen till denna tävlingen och framför allt detta området (som för nuvarande är halvhemligt tills tävlingsdatumet) är att jag retrohittade det förra sommaren. Det har klättrats här tidigare. Under de senaste 15 åren har det fått sporadiska besök av bland andra Anders Alexandersson (ö-boulderingens gudfader för er som inte vet), Hasse, JimBob, Pontus Aratoun, Fredrik Jutfelt, Martin Henriksson, Lars Carlbrand, Stark Joel, undertecknad m fl. Utvecklandet av problem har också varit sporadiskt och det är ingen som kommer ihåg speciellt mycket och inget finns dokumenterat för allmänheten. Så sedan i höstas har jag rensat, klättrat, graderat, fotat och satt namn på 102 problem. En del garanterat gjorda sedan tidigare och en hel del helt nya. Det har varit enormt kul och givande att få lite ensamtid med ett mål under hösten, vintern och våren. Området ligger väldigt vackert vid havet och all klättring är relativt samlad. De flesta problemen ligger i gradspannet 4-6 med ett par projekt för den hugade. Det trevliga är att de lättare problemen ofta är ovanligt fina och har karaktär istället för den sedvanliga hejochhå klättringen som lätt uppstår i de lägre graderna.

Tävlingen går av stapeln söndagen den 8/6. Vi släpper området dagen innan tävlingen med vägbeskrivningar, tider o s v. Om du vill vara med, gå då gärna in på eventet vi skapat på Facebook och anmäl dig här: Fjällsport Open  . Så blir det lättare för oss att planera. I jämlikhetens tecken kommer vi att lotta ut förstapriset, detta för att alla oavsett förmåga ska ha samma chans att vinna.

Förutom förstapriset kommer tävlingen att innehålla tre olika klasser;

Svårighet: Klättra så många problem som möjligt och slå ihop poängen från de 10 hårdaste. Du fyller själv i totalsumman på tävlingsformuläret innan inlämning. Om det är fler som får samma poäng lottas priset ut bland dessa personer.

Cirkel: Det kommer finnas en bouldercirkel för att lära känna området (motsvarande blå cirkel i Fontainebleau, give or take ett plus- eller minustecken) där man samlar poäng för antal klättrade problem. Alla cirkelproblemen är lika mycket värda poängmässigt oavsett grad. Samma här, du fyller själv i totalsumman du skrapat ihop på tävlingsformuläret innan inlämning. Om det är fler som får samma poäng lottas priset ut bland dessa personer.

Utstyrsel: Som vi saknar klädkoden i klättringen från 80-talet (tänk färgsprakande tights, bandana, tubsockor och batiklinnen). Den enväldiga juryn utser tävlingens mest välklädda person. Det kan löna sig att vara uppklädd för tillfället, just sayin!

Tanken med Fjällsport Open är att framför allt skapa en social tillställning i samband med neosläppet av området för att så många som möjligt ska få upp ögonen för detta fina område och kanske utveckla det vidare. Här kommer lite bilder från området för att läska er att delta i tävlingen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra initiativ!! Hoppas kunna komma och kika :)

Anonym sa...

Har ni nån aning om hur länge det beräknas hålla på innan det är prisutdelning? Har inte Facebook, därför frågan här istället.

padde sa...

Halloj! Vi har precis lagt in ett nytt inlägg med all info. Tävlingen är mellan 12-15 och prisutdelningen är vid 16.
Cheers!
Padde