24 november 2011

HJÄLTEN
Enda positiva som kommit ut av Bagarns skada. Han har länge varit på mig angående min gamla hemmasnickrade hemsida. Tyckt den var avskyvärd. Någonstans har skammen funnits där. Jag vill inte att den skall spegla mitt fotande, så jag håller inne med att den finns. Hejdlöst tröttsam att uppdatera, gräslig design och värdelös visningsfunktion.
Så helt plötsligt kom vi igång. Skrället skulle bytas ut. Tankar och ideér började bollas fram och tillbaka. Referenssidor mailades kors och tvärs. Ett första utkast dök upp i etern, den ratades dock totalt. Istället började ett nytt foster ta form. Jag hade vissa tankar och åsikter, men visste inte hur svårt det var att implementera och bygga i den mall som Bagarn hade. Niklas satt i andra änden och svarade. Vissa saker dissades hårt, vilket jag ofta i mitt inre redan var väl medveten om. Men vissa saker funkade och användes. Andra togs delar ifrån och vävdes ihop med Niklas ideér. Ibland behövs tankar ventileras och kritiseras för att man skall förstå vad man egentligen letar efter.

Samtidigt var jag nere på Botros kontor. Flashigt som tusan och med utsikt över självmordsbron till och med. Där bollades det istället ideér om en logga. Visste knappt vad jag ville, än mer vad jag behövde och över huvud taget inget om ifall det var något de kunde göra. Vi testade. Även här flög mail med pdf-er fram och tillbaka. Text, storlek, form och visuella detaljer varvades i mail där godzilla tog över kontoret. Till slut började klumpen ta form och alla inblandade verkade väldigt nöjda. En ny logga hade skapats. Något som skall vara flaggskeppet och grunden framöver. Den som alltid skall kopplas samman med det som kommer ur min bildskjutare.

Nu hade Niklas ytterligare något att utgå ifrån. Loggan skall ju trots allt utgöra en väsentlig del av sidan. Även där någon form av grund. Arbetet gick vidare och de flesta undersidorna började hitta sin slutgiltiga karaktär. Allt började bli enhetligt och på ett tillfredställande sätt färdigt framför oss. Dock låg en del smådetaljer kvar. Texter och bilder behövde korrigeras. Det sista småliret som ofta ligger kvar för länge. Det som gör att ett projekt i slutändan kan bli en pina och elände, ett måste som ligger där och retas istället för det roliga det började som. Märkte att vi båda ville vara nöjda och känna att det är något som vi kan stå för. Jag för att det är det forum som framöver skall samla mina bilder och filmer. Fungera som ett digitalt galleri. För Niklas blev det något likvärdigt. Han ville ha något där han kunde visa upp vad han bygger. Även där som en portfolio. Han är grymt duktig på att programmera, men tidigare jobb har allt som oftast varit för kulturvärlden. Där läggs inte så mycket fokus på design utan mer funktionalitet. Nu behövdes en blandning. Användarvänligheten och visningsfuktionen skulle vara en stor del. Men samtidigt gällde det att på ett snyggt sätt bygga en plattform där bilderna fick mycket utrymme att tala.

När Niklas tidigare idag skickade ett sms med orden "IT'S ALIVE" så kändes det osannolikt att den låg uppe. Mitt roligaste projekt så här långt var sjösatt. Snygg som tusan tycker jag den blev också. Något som en semmelbakande Bagare borde vara mycket stolt över. Sen Nikals satte igång tankarna på en ny sida så har mitt fotosug ökats rejält. Om det vanligtvis svänger lite upp och ner så är det på väg upp för skyhöga berg för tillfället. Att fota är just nu sjukt roligt, speciellt eftersom jag nu har en grym plattform att samla allt på. Bara att tacka och bocka för hjälpen Niklas.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ny hemsidan är klockren, grymt snygg!
/L

Martin sa...

Gött att höra L

Anonym sa...

Snygga bilder Martin. Men, är detta en MAphotoblogg eller en Fjällsportsblogg?

Henke

Anonym sa...

Det jag menar, är att jag tycker du skall ha en egen blogg. Så skulle den vara DU, din blogg och bilderna kommer fram på ett rättvisare sätt + du kan göra mer reklam för dig själv. Bara ett tips.

Henke

Martin sa...

Tackar så mycket Henke.

Detta är en Fjällsportblogg som jag och Padde startade för några år sedan när vi tillsammans jobbade på Fjällsport. Padde är fortfarande en av delägarna i företaget, men jag jobbar inte där längre. Men liktförbannat hänger jag kvar här på bloggen och härjar.
Tackar för tipset angående egen blogg. Antar att det kommer bli något liknande på min hemsida under news-delen. Fast mest bilder som kommer komma upp där skulle jag tro. Abstinensen att emellanåt få skriva av mig kommer nog fortfarande få utlopp på denna bloggen.